Azoren: in the middle of …

kaart zeilen naar Azoren

Pak de atlas er maar bij. De Azoren, waar liggen die? Om precies te zijn: “in the middle of nowhere”. 739 mijl ten westen van Lissabon, 1264 mijl ten oosten van Amerika. Vaar je vanaf het eiland Faial pal naar het noorden, dan kom je als eerste Groenland tegen. Pal naar het zuiden stuit je na vele weken varen op Antarctica. Onderweg niks dan water. The middle of nowhere, dus.

Vanwege die (onmogelijke) ligging duurt het tot 1427 voordat de eilandengroep ontdekt wordt door de buren. Maar daarna vormt het al snel de perfecte uitvalsbasis voor de Portugese ontdekkingsreizigers op weg naar het westen, en dan met name naar Newfoundland.

Staatkundig horen de Azoren bij Portugal en dus bij Europa. Geologisch gezien staan ze volkomen op zich. Ze liggen op een eigen micro-aardplaat tussen de Europese, Afrikaanse en Amerikaanse platen in. En waar tektonische platen bij elkaar komen, ontstaan vulkaan, veel vulkanen…

Met 1 cm per jaar duwt de Azoren-microplaat die 3 reusachtige continentale platen uit elkaar. Waardoor de eilanden alleen maar verder van alles verwijderd raken.

Een perfect plek dus om een paar weken relaxt rond te dobberen.

 

De ijskap van AntarcticaOp jacht naar walvissen

Deel dit bericht