Zeilen op de Azoren: cultuur en vulkanen

9 vulkanische eilanden, met een prachtige natuur en overvloedig zeeleven: Dat zijn de Azoren, een eilandengroep midden in de Atlantische Oceaan. De archipel, vooral bekend van het hogedrukgebied, is een paradijs voor de liefhebbers van natuur én cultuur. Ontdek het werelderfgoed, de talloze vulkanen en steile rotskusten op deze 9-daagse zeilreis langs de Azoren.

 

De reis van dag tot dag

Deze zeilreis brengt je op plaatsen waar maar weinig mensen komen. We wisselen lange en kortere zeildagen af met een wandeling in de overweldigende natuur van de Azoren of een bezoek aan de oude Portugese steden. Deze routebeschrijving is slechts een suggestie voor je reis. Waar we precies naartoe gaan en hoe lang de afstanden zijn die we gaan afleggen is afhankelijk van weer en wind.

Dag 1: Aan het eind van de middag verwelkomen we je aan boord in de haven van Horta, op het eiland Faial. Onder het genot van een drankje maak je kennis met je reisgenoten en de bemanning. We maken je wegwijs op het schip, zodat je je snel thuis zult voelen. Daarna staat er een lekkere maaltijd voor je klaar. Na het diner is het tijd voor een safety-instructie en hoor je wat de zeilplannen voor morgen zullen zijn.

Zeilreis Azoren haven Sao Jorge

De haven van Velas op Sao Jorge

Dag 2: We verlaten de haven van Horta. Zodra we buiten de pieren zijn, hijsen we de zeilen en zetten koers naar het eiland Sao Jorge, een tocht van zo’n 20 Mijl (1 Mijl = 1852m). Als je wilt mag je helpen sturen, maar vergeet intussen niet uit te kijken naar de dolfijnen die we hier kunnen tegenkomen. In de loop van de middag leggen we aan in het kleine haventje van Velas op het eiland Sao Jorge.

Dag 3: Vandaag heb je alle tijd om Sao Jorge te verkennen. Trek je wandelschoenen aan en maak een mooie tocht over de bergrug en langs de rand van de vulkaankrater van Pico da Esperança. Je zult op de toppen een prachtig uitzicht hebben over de andere eilanden van de Azoren en talloze foto’s maken. Het is ook mogelijk om een auto te huren en naar de fajãs rijden, de smalle kustvlakten onder aan de kliffen, aan de noordzijde van het eiland. Maar ook Velas zelf is de moeite waard. Aan het eind van de dag treffen we elkaar weer aan boord en genieten samen van een goede maaltijd met wellicht verse sardines die hier veel gevangen worden, of zelfs venusschelpen.

Azoren, Terceira, Angra do Heroismo

Angra do Heroismo, UNESCO werelderfgoed

Dag 4: We vertrekken vroeg uit de haven van Velas voor een uitgebreide dag zeilen. Samen met een paar reisgenoten en een bemanningslid word je ingedeeld in een wacht van 3 uur. Tijdens je wacht help je met sturen of de zeilen zetten. Wanneer je geen wacht hebt, kun je je blog bijwerken, foto’s maken of genieten van het prachtige uitzicht over de vulkanische eilanden. Ons doel vandaag is het eiland Terceira. Terceira betekent ‘derde’ in het Portugees. Het was het derde eiland dat ontdekt werd en ook qua grootte is Terceira het derde eiland van de Azoren. In de loop van de avond leggen we hier aan in de haven van Angra do Heroísmo.

Dag 5: De stad Angra do Heroísmo behoort tot het Unesco Werelderfgoed. In 1980 werd de stad op nieuwjaarsdag getroffen door een aardbeving. Vele huizen en gebouwen raakten ernstig beschadigd. Inmiddels is Angra prachtig en in oude glorie hersteld. Voor cultuurliefhebbers en fotografen een ware parel. Je hebt de hele dag de tijd om de stad te ontdekken. Maar trek ook zeker tijd uit voor het vulkanische binnenland van Terceira. Je kunt afdalen in de lavagrotten of picknicken aan de rand van een kratermeer.

Dag 6: Meteen na het ontbijt gooien we de trossen los en zetten koers naar ons meest oostelijke punt: de stad Praia de Vitória. Na een korte tocht van ca. 10 Mijl komen we hier aan het eind van de ochtend aan. In 1450 begon in Praia de kolonisatie van Terceira en het is nog altijd een levendige stad. Vanuit hier kun je bijvoorbeeld een auto huren of de bus nemen naar de prachtige lavazwembaden van Biscoitos, aan de noordzijde van het eiland. Of strijk neer op het strand van Praia zelf, huur een waterfiets of ga zeekajakken. De stad heet immers niet voor niks Praia (= strand).

Zeilen, Azoren, rotskust

Grillige rotskusten op de eilanden van de Azoren

Dag 7: Vandaag zullen we menig uur op zee doorbrengen. We vertrekken vroeg op de dag en hijsen de zeilen zodra we de haven van Praia uit varen. Samen met een paar reisgenoten en een bemanningslid neem je weer deel aan een wacht van 3-4 uur. Terwijl je aan het roer staat trekt het grillige landschap van Terceira aan je voorbij. Houd je verrekijker bij de hand, want de kans dat we walvissen of potvissen spotten is best groot. Tot in de jaren 80 van de 20e eeuw werd er rondom de Azoren nog op walvissen gejaagd. Inmiddels is het verboden en gelukkig zijn in deze regio nog altijd walvissen te vinden. In de loop van de avond zullen we aanleggen in een van de havens van Sao Jorge.

Dag 8: Onze korte zeiltocht van vandaag gaat langs het eiland Pico waarop de hoogste berg van Portugal prijkt: Montanha do Pico (2351 m). Vanaf ons schip zul je er prachtige foto’s van kunnen maken. In de loop van de middag komen we aan in Horta, de geliefde pleisterplaats voor menig oceaanzeiler. Als afsluiting van de reis drinken we samen een drankje in het beroemde Peter Café Sport.

Azoren, Faial, Horta

Het levendige Horta op het eiland Faial

Dag 9: Ook vandaag starten we met een heerlijk ontbijt aan boord. Daarna is het tijd om je spullen te pakken. Als je het eiland Pico nog wilt bezoeken, kun je vandaag vanuit Horta de ferry nemen en de Montanha do Pico beklimmen of naar het walvisvaardersmuseum gaan. Maar ook het eiland Faial zelf is zeker de moeite waard om nog wat tijd door te brengen. Aan het eind van de ochtend neem je afscheid van de bemanning en het schip. De zeilreis zit erop, maar niemand zal je tegenhouden om nog een dag of wat van dit prachtig eiland te genieten.