Voor het eerst aan boord?
Dit kun je verwachten.

Als bemanning staan wij vanaf 16 uur klaar om je welkom te heten aan boord. Je zult merken dat het bed in je knusse tweepersoonshut al gedekt is en waarschijnlijk zijn we in de kombuis al bezig om iets lekkers voor te bereiden voor het avondeten.

Wat is wat? Wie is wie?
Wij vinden het belangrijk dat iedereen die aankomt even kan ‘landen’ aan boord. Je kunt je op je gemak installeren in je hut en tijdens het diner kennismaken met je reisgenoten. Daarna nemen we de tijd om je te vertellen hoe het schip in elkaar zit, waar al die lijnen voor dienen en wat je moet en kunt doen in geval van nood.

Meezeilen
Hebben we eenmaal de trossen losgegooid, dan zeil je actief met ons mee. Wat en hoeveel je precies doet aan boord, hangt af van wat je zelf wilt en kunt, maar zonder jou geen expeditie! De een zal de lijnen opruimen of de fenders binnenboord halen, de ander hijst het zeil of staat aan het roer. Vind je het leuk om in de kombuis mee te helpen? Ook daar is genoeg te doen. Als het nodig is – bij een langere (dag)tocht of als we ’s nachts doorvaren – maken we een wachtsysteem (4 uur op, 8 uur af) waarin we elkaar afwisselen en samen het schip naar de volgende bestemming varen.

De route
Een zeilreis is in hoge mate afhankelijk van het weer, de wind en de zee. Bij veel wind gaan we als een speer. Staat er weinig wind of uit de verkeerde richting, dan duurt het allemaal wat langer. De exacte route en de plaatsen, fjorden of eilanden die we onderweg kunnen aandoen, staan daarom nooit vast. Wel zorgen we ervoor dat elke reis een ruim aantal dagen beslaat in verhouding tot de af te leggen afstand. Daardoor is er vaak voldoende tijd om een dag te wandelen, een stadje te bezoeken of een paar uur op zoek te gaan naar walvissen.

Wildlife
Net als het weer, laat ook het wildlife zich niet vooraf voorspellen. Er komen bultruggen, orka’s, zeearenden, papegaaiduikers en andere dieren voor in deze regio. Spitsbergen is het leefgebied van ijsberen, rendieren en poolvossen. Of we die zullen zien, en zo ja, waar en wanneer, kunnen we op voorhand niet zeggen.

Zeilervaring
Als deelnemer aan onze expedities heb je geen zeilervaring nodig. Een flexibele en sportieve instelling komen wel goed van pas, want je zeilt actief mee, ook als we ‘s nachts doorvaren. Twijfel je of een zeilreis iets voor jou is? Neem dan gewoon even contact met ons op.

Vragen?

Meer informatie vind je bij de Veelgestelde vragen.