Sail & Hike: wat kun je verwachten van de bergwandelingen?

fjord hiking bergwandelen sail hike Lofoten Noorwegen

Onze Sail & Hike-expedities worden begeleid door een IML-bergwandelgids. Wat kun je verwachten van bergwandelen in Noord-Noorwegen? Hoe fit moet je zijn? En welke uitrusting neem je mee? Je leest het hieronder:

Met een International Mountain Leader de bergen in

Een International Mountain Leader (IML) is een gecertificeerd bergwandelgids, met de nadruk op het woord wandel. Een bergwandelgids begeleidt bijvoorbeeld bergwandeltochten in zomerse condities (of in het voor- en najaar), of sneeuwschoen-wandelingen in de winter. Daarbij gaan we ook weleens buiten de gebaande paden, maar de hikes gaan vooral door terreinen waar geen speciale uitrusting voor nodig is.

Een goed stel (berg)wandelschoenen zijn natuurlijk wel onmisbaar. Zorg er ook voor dat je ze goed hebt ingelopen. Een week voor vertrek nieuwe schoenen kopen, is een garantie voor zere voeten. Behalve goede schoenen neem je ook een dagrugzakje mee met een paar droge sokken, een petje en een zonnebril. En natuurlijk kun je daar ook je lunch, waterfles en wat versnaperingen voor onderweg tijdens de hike in stoppen. Vind je het fijn om met wandelstokken te lopen, neem die dan ook vooral mee de bergen in.

Veilig bergwandelen

Om de veiligheid van alle deelnemers te kunnen waarborgen heeft de gids een touw, slinges en karabiners bij zich (zgn. klimtechnisch materiaal). Uiteraard is hij of zij ook opgeleid om hiervan gebruik te maken in het geval van nood, bij onverwachte situaties of om extra zekerheid te geven aan minder ervaren deelnemers. Dit is dan ook het verschil tussen een IML-bergwandelgids en een berggids. Een berggids begeleidt mensen bij alpinisme, rotsklimmen, toerskiën etc. Bij een bergwandelgids ligt de nadruk op wandelen en hiken (in de bergen natuurlijk).

Voor een bergwandeling moet je een goede basisconditie hebben. De bergwandelingen duren vaak 6-8 uur, dus een flink uithoudingsvermogen is onontbeerlijk. Omdat delen van de routes over hellingen, rotsen of bergkammen gaan en je soms een beekje moet oversteken, is het belangrijk dat je een goede balans en coördinatie hebt. Als je niet eerder aan bergwandelen gedaan hebt, is het slim om thuis alvast je basisconditie en je balans te trainen. Hoe flexibeler je straks door de bergen loopt, hoe meer je ervan zult genieten.

Informatie onderweg

Een International Mountain Leader zorgt er niet alleen voor dat een groep comfortabel en veilig van punt A naar punt B komt. Hij of zij kan tijdens de hike ook veel vertellen over de omgeving: welke planten er voorkomen, welke dieren en insecten er leven, de geologie van het gebied en natuurlijk de geschiedenis.

Daarnaast zal de gids je instructies geven over bijvoorbeeld hoe je met stokken moet lopen, je rugzak het beste kunt afstellen, navigeren in de bergen, hoe je soepel een helling kunt afdalen etc. Kortom, de IML-bergwandelgids zal er alles aan doen om je een beleving en avontuur in de bergen te bieden dat je je nog lang zult herinneren!

Meer tips en reisinspiratie? Schrijf je in voor ons magazine en ontvang meteen het boekje 12 niet-te-missen tips voor jouw onvergetelijke reis cadeau.

 

Ga je mee hiken in de bergen van de Vesteralen en Senja?

Noorwegen Senja gletsjer meer bergen sail hike wandelen zeilen
Lees alles over onze Sail & Hike-expeditie | Legendarisch Senja

 

 

Schoener of ketchHoe ontstaat het Noorderlicht?

Deel dit bericht