Midzomernacht in Noorwegen

Nordfjord sunset Norway

Min of meer halverwege Noorwegen, op 66,5 graden NB, ligt de poolcirkel. Hij loopt zo’n 75 km ten zuiden van de stad Bodø en rakelings langs het noordelijkste puntje van IJsland. Ten noorden van de poolcirkel kun je in de zomer de magische midzomernacht meemaken: 24 uur per dag zonlicht. En hoe verder je naar het noorden gaat, hoe langer die periode duurt.

In vroeger tijden was midzomer een belangrijk moment in het jaar. In Stonehenge (UK) bijvoorbeeld verschijnen op de langste dag van het jaar de eerste zonnestralen precies vanachter de grootste steen van de formatie, de Heel Stone. De zon staat dan exact boven de Kreeftskeerkring, op 23,5 graden NB. Vanaf de 21e juni keert de zon weer richting het zuidelijk halfrond en op 21 september steekt ze de evenaar over.   

Ter ere van de midzomerzon ontsteken de Noren, en veel andere Noord-Europese volken, op de avond van 23 juni (de vooravond van Sint Jan) grote vreugdevuren. Vroeger dienden die om heksen te weren en de macht van trollen en boze geesten tegen te gaan die tijdens midzomernacht uit hun spelonken tevoorschijn zouden komen.

Midzomerfeest

Tegenwoordig is het een vrolijk feest en viert men dat de zon haar hoogste punt heeft bereikt. Daarna begint ze (al)weer aan haar terugreis richting het zuidelijk halfrond. Op de poolcirkel zelf kun je vanaf 12 juni tot 1 juli van de middernachtzon genieten. Wil je echt lang profiteren van het zonlicht, reis dan af naar de eilandengroep Spitsbergen. Daar gaat de zon tussen 18 april en 24 augustus niet meer onder.

Tijdens veel van onze zeilreizen in Noorwegen zul je ook van de midzomernacht kunnen genieten. Het geeft vaak extra energie en een magisch gevoel als je midden in de nacht, in het volle licht, door de verlaten fjorden glijdt.

Lees hier de reisbeschrijving van onze Midzomernacht zeilreis op de Lofoten en Vesteralen.

Midzomernacht-zon (24 uur per dag licht):

Waar Periode
De poolcirkel 12 juni – 1 juli
Bodø 4 juni – 8 juli
Svolvær 28 mei – 14 juli
Harstad 25 mei – 18 juli
Andenes 22 mei – 21 juli
Tromsø 20 mei – 22 juli
Hammerfest 16 mei – 27 juli
De Noordkaap      14 mei – 29 juli
Longyearbyen (Spitsbergen) 20 apr – 22 aug

foto: Maarten Verstraete

 

Duurzaamheid aan boord van de Baltic7 fascinerende feiten over de fjorden van Noorwegen

Deel dit bericht