Zeilen rond Spitsbergen

Spitsbergen Svalbard zeilreis zeilen Noorwegen drijfijs SeaWind Adventures

We genoten dit jaar van de eilanden in het noorden van Noorwegen en zeilden met een heerlijk zonnetje naar de 70e breedtegraad. We ontdekten verlaten vissershaventjes en voeren in fjorden met drijfijs. Bruinvissen vergezelden ons richting Tromsø en in Skjervøy troffen we een paar Franse zeilers die besloten nooit meer uit Noorwegen weg te gaan. Een aanlokkelijk besluit, vonden wij.

Iets wat we misschien nog wel aanlokkelijker vinden is Spitsbergen. Eveneens Noors grondgebied – hoewel bestuurd door de lokale Sysselmann – maar ver weg van eh, ja, alles eigenlijk.

> Bekijk onze reis Spitsbergen | Gletsjers, fjorden en wildlife

Waar ligt Spitsbergen?

Spitsbergen (of Svalbard in het Noors) ligt een kleine 400 zeemijlen ofwel 666 km noordelijker dan de Noordkaap. Tussen de 76e en 80e breedtegraad, om precies te zijn. En laten we daar nu eind september naartoe afreizen!

Terwijl de dagen razendsnel korter worden, willen we rond de archipel gaan zeilen. Of dat lukt, hangt deels af van de ijsvorming en deels van de windrichting en -sterkte. Bij sterke, noordwestelijke winden kan het ijs vanaf de Noordpool richting de eilandengroep worden geblazen en bestaat de kans dat de Hinlopenstraat aan de oostkant (zo ongeveer de enige doorgang) dicht komt te zitten.

Longyearbyen Spitsbergen Svalbard zeilreis zeilen Noorwegen SeaWind Adventures

 

Als dat gebeurt, zullen we overstag moeten gaan en langs de westkust terug naar Longyearbyen (de hoofdstad, of beter: enige stad van Spitsbergen) varen. Wij hopen op alles behalve noordwestenwind, want we zijn erg benieuwd naar de verlaten oostkant van de archipel.

Maar ook aan de westkant zullen we indrukwekkende fjorden en gletsjers zien, zoals de Kongsfjord. Hier ligt Ny Alesund, het noordelijkste dorpje ter wereld. Ooit gesticht voor de mijnbouw, nu bevolkt door een handvol wetenschappers.

Na 4 weken zeilen op Spitsbergen, zetten we koers naar het zuiden om vanuit Longyearbyen terug naar Nederland te varen. Uiteraard hopen we onderweg het noorderlicht te kunnen spotten, wat zeker op een donkere en verlaten Barentszzee een uniek schouwspel belooft te worden.

Noorderlicht Spitsbergen aurora borealis Svalbard zeilreis zeilen Noorwegen SeaWind Adventures

(Foto noorderlicht: Frode Bjorshol)

De masten erafSustainable Destination

Deel dit bericht