Hoe ontstaat het Noorderlicht?

Noorwegen Noorderlicht Zeilreis Lofoten en Vesteralen Northern Lights aurora borealis

Met groene, gele, rode of paarse flarden danst het Noorderlicht door de lucht. Ineens is het er, eerst nog voorzichtig, dan fel en krachtig. Een paar tellen later is het weer verdwenen. Of toch niet?

Het Noorderlicht is hypnotiserend en gekmakend. Als je het ziet, blijf je er met open mond naar kijken. Zie je het niet, dan kan het je nachtenlang wakker houden terwijl je de horizon afstruint naar een glimpje groen.

Aurora borealis: licht van de duivel?

Vroeger werd het aurora borealis als een slecht, duivels teken gezien, vooral wanneer het rood kleurde. Sommigen dachten dat de – platte – aarde omringd werd door een vuurzee die het land zou verzwelgen. Anderen meenden vossenstaarten in de hemel te zien branden.

Het Noorderlicht ontstaat op een hoogte van 100 tot 250 km boven het aardoppervlak uit elektrisch geladen deeltjes. Deze worden door de zonnewind meegevoerd en aangetrokken door de magnetische noord- en zuidpool. In de buurt van de polen komen de elektrische deeltjes in botsing met zuurstof en stikstof. Het resultaat is het magische, dansende licht dat wij aurora borealis (of australis, op het zuidelijk halfrond) noemen.

Kansen om het Noorderlicht te zien

Door de zonnewind goed in de gaten te houden, krijgen we een indicatie van hoeveel deeltjes er actief zijn en hoe groot de kans op het zien van het Noorderlicht is. Tijdens onze Noorderlicht-reizen checken we dit elke dag en proberen op het juiste moment op de juiste plek te zijn.

Maar het blijft natuurlijk een grillig fenomeen dat zich – ook door wetenschappers – lastig met zekerheid laat voorspellen. De regio rond Tromsø in elk geval het gebied met de meeste Noorderlicht-waarnemingen in Europa. Daar zal het niet aan liggen.

Meer tips en reisinspiratie? Schrijf je in voor ons magazine en ontvang meteen het boekje 12 niet-te-missen tips voor jouw onvergetelijke reis cadeau.

Ga je mee op jacht naar het Noorderlicht?

Noorwegen Noorderlicht Lofoten Vesteralen zeilreis

We hebben plannen voor een Noorderlicht-fotografiereis (met workshop in Tromsø). Wil jij er als eerste bij zijn? Heb je interesse? Laat het ons nu meteen weten.

 

 

 

Sail & Hike: wat kun je verwachten van de bergwandelingen?Je kunt de wind niet veranderen…

Deel dit bericht