De bizarre bergen van de Lofoten

Lofoten bergen Noorwegen zeilvakantie

Een jaar of 10 geleden zeilde ik voor het eerst naar de Lofoten. Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord. Ze lagen toevallig op de route naar Tromsø.

We legden aan bij het eilandje Vaerøy, een van de zuidelijkste van wat in totaal een reeks van 80 eilanden bleek. Ik stapte van boord en stond met verbazing naar de bergen te kijken. Le Petit Prince schoot het door mij heen. Of meer precies: de boa constrictor die een olifant heeft opgegeten.

Lofoten Noorwegen Petit Prince boaconstrictor bergen

Hier in het zuiden van de Lofoten zijn de bergen niet puntig en scherp, maar steil en afgerond. Met een leeftijd van 3 miljard jaar behoren ze tot de oudste bergen van de wereld, sommige daarvan hebben de meest bizarre vormen.

Gezien vanaf het vasteland vormen de eeuwenoude bergen en pieken een ketting van eilanden, ook wel de Muur van Lofoten genoemd. In de dalen en langs de kust vind je de kleine, soms lieflijke vissersdorpjes met hun rode huizen.

In hetzelfde jaar dat ik de boa constrictor op de Lofoten ontwaarde, publiceerde National Geographic Traveler een lijst van de – volgens hen – meest bijzondere eilanden ter wereld. De Lofoten prijkten op nummer 3. Ik was het roerend met ze eens.

Noorwegen zelf heeft de eilandengroep inmiddels genomineerd als UNESCO Werelderfgoed. De UNESCO denkt er nog over na, maar grote kans dat ze over een aantal jaren inderdaad op de Werelderfgoedlijst zullen prijken.

Daar hoef je natuurlijk niet op te wachten. Ontdek deze bijzondere eilandengroep per zeilschip en vaar met ons mee boven de poolcirkel.

Meer tips en reisinspiratie? Schrijf je in voor ons magazine en ontvang meteen het boekje 12 niet-te-missen tips voor jouw onvergetelijke reis cadeau.

 

Zeil mee naar de Lofoten!

Noorwegen Lofoten Vesteralen zeilvakantie vissersboten
Tijdens de Rondreis langs de Lofoten en Vesteralen

De Trollfjord
Of stap je liever aan boord voor onze Zeilexpeditie met Walvissafari

 

De Noordzee, Harlingen en koudWie is Don Richardson? (WHM- en koude training instructeur)

Deel dit bericht