5 tips om de mooiste (kust)landschapsfoto’s te maken

Noorwegen Zeilreis zeilen Senja wandelen sailing SeaWind Adventures vakantie

De kust en eilanden van Noorwegen zijn razend fotogeniek. Het zeewater dat tegen de rotsen stuift, de wanden van de fjorden die steil omhoog lopen, de typische rode vissershutjes… Een unieke plek om met je camera op pad te gaan en de meest fantastische foto’s te schieten. 5 tips om ze nog mooier te maken.

1  Ken je camera (en alle knopjes)
Weten hoe je camera werkt en wat ie allemaal kan, is de basis van elke goeie foto. Natuurlijk kun je vele gelukstreffers maken met de standaardinstellingen van een compact camera of de camera van je mobiele telefoon – en gebruik die vooral als je weinig tijd hebt -, maar door zelf te spelen met de instellingen van het diafragma, de sluitertijd of de iso-waarde zul je het optimale uit je camera halen. Ga alvast een dagje ‘toeristje spelen’ met je camera: maak een wandeling door de uiterwaarden, ga naar het bos of de dierentuin (doordeweeks buiten de vakantietijd) en probeer zoveel mogelijk instellingen en gezichtspunten.

2  Koop een zonnebril voor je lens
Net zoals je je ogen met een zonnebril beschermt tegen te fel licht en schitteringen, kun je ook voor de lens van je camera een polarisatiefilter meenemen. Je voorkomt hiermee dat delen van je foto ‘uitgebeten’ worden door te fel licht en het maakt je foto rustiger en aangenamer om naar te kijken. Het filter is behalve voor zonlicht en waterschitteringen ook een ‘must’ voor sneeuwgebieden.

3  Scherptediepte
Landschapsfoto’s komen vaak het beste uit wanneer de scherpte in de foto overal min of meer gelijk is. De foto komt daarmee in balans en je ervaart het hele landschap – in plaats van dat je oog naar die ene scherpe plek tegen een vage achtergrond getrokken wordt. Kies daarom voor een klein diafragma (dat is een hoge f-waarde, bijvoorbeeld f11 of f16). Er komt dan minder licht in de lens, dus je zult je sluitertijd iets langer moeten maken om dat te compenseren.

4  Zoek naar contrasten
Het interessante van een landschapsfoto zit ‘m vaak in het contrast. Contrast kun je heel eenvoudig creëren door iets op de voorgrond te plaatsen, bijvoorbeeld een rotspartij, je schoenen, een bootje of vuurtoren. Of deel de foto op in vlakken door de kustlijn (land vs zee) of horizon (zee vs lucht) te gebruiken. Let er wel op dat de horizon niet scheef loopt… (later rechtzetten met een fotobewerkingsprogramma kan ook, maar je verliest daarbij een deel van je foto).

5  Kies het juiste tijdstip
Als je de mogelijkheid hebt, trek er dan heel vroeg op uit. Zet je wekker een uur voor zonsopkomst, draai je niet nog een keer om, pak je camera en ga op pad. Misschien denk je dat er voordat de zon opkomt nog weinig te fotograferen valt, maar dit is juist het moment van het magische blauwe licht. Je zult versteld staan van het effect en bent sowieso op tijd om die mooie zonsopkomst vast te leggen.

Toch verslapen? Check wanneer de zon ondergaat en ga minstens een halfuur van tevoren op een goede plek zitten. Speel met de instellingen van je camera en houd vol. Als de zon eenmaal achter de horizon is, is het spektakel zeker nog niet voorbij!

Meer tips en reisinspiratie? Schrijf je in voor ons magazine en ontvang meteen het boekje 12 niet-te-missen tips voor jouw onvergetelijke reis cadeau.

 

Fotograferen op de Lofoten en Vesteralen?
Onderstaande fotoreizen staan voor 2019 op de planning:

Noorwegen walvissen Lofoten Vesteralen Zeilreis
Fotografiereis Noord-Noorwegen

Noorwegen Noorderlicht Lofoten Vesteralen zeilreis
Zeilexpeditie Noorderlicht-fotografie

Noorwegen Lofoten Vesteralen zeilen whale watching Senja
Of stap je in 2018 al aan boord voor de Zeilexpeditie en Walvissafari op de Vesteralen?

 

 

 

Hoe Noorwegen aan z’n fjorden komtEen koude training? Waarom zou je dat eigenlijk doen? Boven de poolcirkel nota bene...

Deel dit bericht