Een koude training? Waarom zou je dat eigenlijk doen? Boven de poolcirkel nota bene…

Noorwegen koude training Wim Hof Methode gletsjer zeilexpeditie

Het is je vast wel eens gebeurd: je staat te genieten van een heerlijk warme douche. En dan draait een of andere onverlaat de warme kraan in de keuken open. Ineens is je douche ijskoud. Je springt er gillend onder vandaan en loopt stampend en druipend naar de keuken. Wel verdorie…

Toegegeven: ook wij stonden te tieren onder de douche wanneer de ander in de keuken de warme kraan opendraaide. Maar inmiddels niet meer.

Koud kunstje

Het begon in 2016 met het boek Koud kunstje, van en over Wim Hof. We kenden Wim van tv en waren in eerste instantie vooral nieuwsgierig. Maar al lezend raakten we er steeds meer van overtuigd dat koud douchen wel eens heel gezond zou kunnen zijn. En voor een notoire koukleum (Annet) leek het de ideale voorbereiding voor een zeilexpeditie naar Spitsbergen.

En dus gingen we elke dag koud afdouchen. Eerst een paar seconden (iieek). Toen een halve minuut (kon net). Inmiddels een minuut of langer (heerlijk).

De Wim Hof Methode

Na die koude douche hadden we de smaak te pakken. We volgden een koude training – met ijsbad! – bij Don Richardson, gecertificeerd instructeur van de Wim Hof Methode, en waren verkocht. Don leerde ons de speciale ademhaling die bij de methode hoort, vertelde ons alles over de benodigde mindset en had een heel scala aan oefeningen in z’n rugzak. Alles om ons overtuigde liefhebbers van de kou te maken. En dat lukte!

Genieten van de kou is natuurlijk ideaal wanneer je met je zeilboot tussen de ijsschotsen vaart, maar ook thuis hebben we dagelijks profijt van de vaardigheden die we tijdens de koude training hebben opgedaan.

Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Erasmus Universiteit dat een koude training volgens de Wim Hof Methode zorgt voor:

 • meer energie
 • een boost voor je immuunsysteem
 • gemakkelijker ontspannen en beter slapen
 • een verbetering van je concentratie en focus
 • het is goed voor je hart en bloedvaten
 • en voor het verbranden van wit vet (= afvallen)

Maar ook voor:

 • betere sportprestaties en een sneller herstel
 • het ontzuren van je lichaam
 • een beter contact met je lijf en je gevoel
 • innerlijke rust en kracht
 • en je kunt veel beter de kou verdragen + ervan genieten (echt)

Zeilexpeditie met koude training

Noorwegen koude training Wim Hof Methode gletsjer zeilexpeditieOnze Zeilexpedities met koude training – boven de poolcirkel zijn een unieke mogelijkheid om te ervaren hoeveel profijt ook jij van de kou en de Wim Hof Methode kunt hebben. Met de juiste mindset en technieken leer je op een veilige manier je grenzen verleggen. En dat met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen en gletsjers in het Arctisch gebied! Ga mee op expeditie!

 

 

 

5 tips om de mooiste (kust)landschapsfoto’s te makenDe 3 meest bijzondere dieren die je in Noord-Noorwegen kunt tegenkomen

Deel dit bericht