Hoe Noorwegen aan z’n fjorden komt

De Trollfjord Noorwegen fjorden Lofoten Vesteralen zeilen vakantie wandelen

Duizenden jaren geleden had Noorwegen helemaal geen fjorden. Het was er ijskoud en onmogelijk om te vertoeven. Noorwegen was bedekt met metersdikke gletsjers, evenals de Zweedse, Finse en Deense (over)buurlanden. De kust van Scandinavië lag vele mijlen verder naar het westen en liep vanaf Denemarken tot aan IJsland.

Toen de laatste ijstijd rond 10.000 v.Chr. ten einde kwam, smolten de gletsjers stukje bij beetje. Met het terugtrekken van het ijs werden de diepe dalen – fjorden – zichtbaar die de ijsmassa’s als trage rivieren gedurende honderden jaren hadden uitgesleten. Het smeltwater liep in zee, en door het stijgen van de zeespiegel vulden de fjorden zich met water.

Dankzij de fjorden heeft Noorwegen een enorme kustlijn van meer dan 20.000 km (net zo lang als de afstand van de noord- naar de zuidpool, de Nederlandse kustlijn is een schamele 450 km). Sommige fjorden slingeren zich meer dan 100 km landinwaarts, en weer terug, zoals de prachtige Sognefjord. De rotswanden van de fjord steken vanaf de zeespiegel ruim een kilometer diep en een kilometer de hoogte in.

Hoewel ze er massief en weinig flexibel uitzien, worden de fjorden ieder jaar een paar millimeter hoger. Het terugtrekken van de gletsjers werkt namelijk nog steeds door in het landschap, dat langzaamaan ‘uitdeukt’ nu het het enorme gewicht – miljarden tonnen – van de ijsmassa’s niet langer hoeft te dragen.

Met ons zeilschip varen we diep de fjorden in. Vanaf het dek heb je een majestueus zicht op de steile rotsen. Boven ons zien we regelmatig zeearenden die gebruikmaken van de thermiek in de luchtstroom tussen de smalle fjorden. Andere vogels gebruiken de nissen in de rotsen als rustplaats of om een nest te bouwen.

We zoeken een plek om aan land te gaan voor een mooie wandeling naar een ijskoud gletsjermeer. Al lopend over de rotsen ervaar je hoe de gletsjer zich eeuwen geleden door de fjord slingerde en dit fascinerende landschap gevormd heeft.

Meer tips en reisinspiratie? Schrijf je in voor ons magazine en ontvang meteen het boekje 12 niet-te-missen tips voor jouw onvergetelijke reis cadeau.

 

Zeil mee naar de mooiste fjorden van Noorwegen!

Noorwegen Lofoten Vesteralen zeilen whale watching Senja hike wandelen sailing
Tijdens de Zeilexpeditie en Walvissafari op de Vesteralen

De Trollfjord
Of stap je liever aan boord voor onze Voorjaarsreis Lofoten en Vesteralen?

 

Noorderlicht-fotografie: tips & tricks5 tips om de mooiste (kust)landschapsfoto’s te maken

Deel dit bericht