“Welcome to Port Lockroy, the most southern post office in the world.” De Britse Sarah staat ons bij de rotsen op te wachten wanneer we met onze zodiac aankomen bij Port Lockroy. Het deel van Antarctica waar wij rondstruinen wordt geclaimd door de Britten. Vandaar dat zij er een basis hebben.
De Chilenen claimen ditzelfde stuk van Antarctica en ook zij hebben her en der een basis gebouwd. Vaar je vanaf een Chileense basis een half uurtje verder, dan kom je geheid een Argentijnse basis tegen, want ook de Argentijnen menen dat dit deel van Antarctica van hun is.
Officieel is Antarctica van niemand, of van iedereen. Maar voor het geval we daar met z’n allen ooit anders over gaan denken, hebben de Britten, Chilenen en Argentijnen (en trouwens ook de Fransen, Russen, Noren en Amerikanen) alvast hun stukje veiliggesteld.
Maar ja, wat moet je de hele dag op zo’n basis? De Britten hebben een groot deel van hun onderkomen ingericht als winkel, een ander deel als museum. Vijf jaar geleden sliepen de vier meiden die Port Lockroy ‘bemannen’ samen in één kamer, met in het midden een tafel en fornuis. Vier maanden lang met z’n vieren op 20 m2, geen enkele privacy. Inmiddels is er een apart gebouwtje gekomen, zodat ook hun voormalige slaap- en leefruimte nu bij het museum getrokken is.
Wanneer we uit de zodiac gestapt zijn, lopen we tussen de pinguïns door richting het winkeltje. Sarah vertelt over de geschiedenis van de basis (gesticht tijdens de Tweede Wereldoorlog) en geeft de laatste details over de pinguïnpopulatie die er rondscharrelt, schreeuwt en schijt.
De eerste pinguïnjongen zijn al uit het ei gekropen en piepen om aandacht. Die ze volop krijgen van onze camera’s. Daarna borstelen we onze laarzen schoon om naar binnen te gaan. De winkel biedt een teleurstellende collectie ansichtkaarten (5 stuks), maar de stempel van het meest zuidelijke postkantoor wil je natuurlijk niet missen.
Even later zit iedereen aan een tafel in het museum te schrijven, stempelen en plakken. De eerstvolgende bevoorradingsboot die Port Lockroy aandoet, zal de kaarten meenemen naar de Falkland Eilanden. Vanaf daar gaan ze verder richting Europa. Wanneer? Ergens dit jaar. Hopelijk.
Deel dit bericht