Zeil de wereld rond – deel 1: moderne helden

Micha Jacobs Mark Slats Held op zee zeilen wereldreis SeaWind Adventures

Misschien had je een zeilreis gepland, ergens de komende weken of maanden, en moet je nu noodgedwongen thuisblijven. Zoals het een echte zeiler betaamt, verleg je dan je koers en kies je een andere haven: je eigen huiskamer.

Vanuit je luie stoel kun je de hele wereld over zeilen, zonder dat je je druk hoeft te maken over de wind of de stroming, zonder dat je plotsklaps je boek opzij hoeft te leggen omdat je een rif moet steken, zonder dat je als een acrobaat koffiemokken of borden die van tafel schuiven hoeft op te vangen. 

Heel relaxed eigenlijk!

5 tips uit onze boordbibliotheek

Houd je van moderne helden, stoere zeil(st)ers of natuurliefhebbers? Dan kunnen we je deze boeken aanraden: 

Eerde Beulakker Naar koude kusten zeilen wereldreis SeaWind Adventures boordbibliotheekNaar koude kusten – Eerde Beulakker 

Over zijn zeilreis met de Teake Hadewych, langs o.a. de Falklandeilanden, South Georgia en Antarctica, in het voetspoor van Ernest Shackleton (zie deel 2: de klassiekers). Mooie beschrijvingen van de (vaak bijzondere) mensen die Eerde en Hedwig onderweg ontmoeten, en van de natuur natuurlijk. Een deel van hun route zeilde ikzelf een aantal jaren geleden, zoals dit stuk in het Beagle Kanaal:

“De dag erna zeilden we vroeg in de morgen het Canal Moat in, passeerden Haberton, en schoven tenslotte de Paso Mackinlay door, de oostelijke poort tot het Canal Beagle, het mooiste vaarwater op aarde. De lucht was strakblauw. Twee machtige bergketens werden gescheiden door het water dat spiegelde tot aan de horizon. In het westen rezen de glanzende besneeuwde pieken van de Cordillera Darwin omhoog het ijle blauw in.”

 

Dick Huges Klassiek zeemanschap in de praktijk zeilen wereldreis SeaWind Adventures boordbibliotheekKlassiek Zeemanschap in de praktijk – Dick Huges 

Jaren geleden gaf Marijn mij een gesigneerd exemplaar van dit boek cadeau, niet wetende dat ik al vele mails met Dick uitgewisseld had over zijn cursus astronavigatie die ik ooit nog eens wilde doen (wanneer ik niet op zee zat en Dick nog ruimte in z’n klasje had). Een jaar later lukte het de cursus te volgen (aanrader) en het boek heb ik verslonden.

Dick is een groot liefhebber en voorstander van ‘old school’-zeilen. In zijn boek vertelt hij over zijn wereldreizen, hoe hij zijn boot uitrust en leert kennen, welke keuzes hij maakt en waarom. Inspirerend en leerzaam, met handige bijlages over astronavigatie, sheet-to-tiller en meteorologie. Over op jezelf teruggeworpen zijn, omgaan met (primitieve) omstandigheden en genieten van de reis.

Tijdens de refit van de Baltic komt Dick regelmatig een kijkje nemen op de werf in Harlingen. Altijd met een goed humeur en praktische tips. We horen waar hijzelf tegenaan liep bij de refit van zijn zeiljacht Gladys en putten hoop uit zijn opbeurende woorden.

 

Joshua Slocum Alleen in een kotter de wereld rond zeilen wereldreis SeaWind AdventuresAlleen in een kotter de wereld rond – Joshua Slocum 

Een boek “voor alle mannen [en vrouwen, lijkt mij] van alle tijden, zolang er tenminste zeelui gevonden worden die de moed bezitten, groot avontuur te zoeken”, aldus de uitgever. Joshua Slocum zeilde als eerste alleen de wereld rond, in z’n kotter ‘Spray’. Als kapitein voer hij op grote, zeilende vrachtschepen naar China, Australië en Japan. Eenmaal afgezwaaid, bouwt hij zijn eigen scheepje en gaat daarmee in 1895 op wereldreis. 

“Ik was in heel wat jaren niet bezuiden deze streken [Buenos Aires] geweest. Ik zal niet zeggen dat ik één en al prachtige zeilgelegenheid verwachtte op mijn weg naar Kaap Hoorn, maar terwijl ik aan het werk was met de zeilen en het tuig, had ik maar één gedachte en deze was: voorwaarts!
[…] Ik had slechts een ogenblik tijd om ‘t zeil te strijken en in het tuig te klauteren, buiten gevaar, toen ik op de ontzagwekkende golftrap een mast hoog boven me zag. De waterberg overstroomde mijn gehele scheepje. Het schudde in alle delen, waggelde onder het gewicht van het water, maar verhief zich spoedig weer en gleed prachtig over de rollers die volgden.”

 

Micha Jacobs Mark Slats Held op zee zeilen wereldreis SeaWind AdventuresHeld op zee, het avontuurlijke leven van Mark Slats – Micha Jacobs 

Het verhaal van de timmerman die besluit in 2019 mee te doen met de legendarische Golden Globe Race, een paar maanden nadat hij in de Talisker Whisky Race de Atlantische Oceaan over geroeid is. Een ongelooflijk en inspirerend avontuur. Niet dat wijzelf de ambitie hebben om mee te doen met de Golden Globe (alleen al vanwege de idiote regels en de op z’n minst bijzondere beslissingen van de wedstrijdleiding), maar vanwege Marks wilskracht, enthousiasme en geloof in z’n eigen kunnen. Onder het motto “Wees sterker dan je excuus” gaat hij elke uitdaging aan.  

In zijn voorbereiding op de Golden Globe Race ontmoet Mark Dick Huges (zie boven). Tijdens de race mag je immers geen gebruik maken van moderne navigatiemiddelen en dus zal Mark moeten leren hoe hij met astronavigatie zijn positie kan bepalen. Mark schrijft zich (net als wij) in voor de cursus van Dick op de zolder van L.J. Harri in Amsterdam en wordt uiteindelijk tweede in de race. Iets wat nog nooit iemand gelukt is! 

 

Jill Fredston Noorderlicht zeilen wereldreis SeaWind AdventuresNoorderlicht, roeiend in arctische wateren – Jill Fredston 

Jill is geen zeilster, maar een lawine-deskundige. ‘s Zomers reist ze per kano langs de kusten van Alaska, Groenland, Spitsbergen en Noorwegen, nog langzamer en dichter bij het water dan met een zeilboot. Ze vertelt hoe ze als jong meisje met haar roeiboot al op pad gaat. Prachtige beschrijvingen van de woeste, arctische natuur.

“We roeiden langs gekartelde klippen die door alle vogels leken te trillen, en langs de sneeuwpieken waarnaar Spitsbergen vernoemd is. Groepen van zestig of meer witte dolfijnen zwommen voorzichtig tussen onze boten en baardrobben volgden ons spoor als privé-detectives. Papegaaiduikers lieten ons hardop lachen toen ze voorbijschoten met hun oranje snavels en hun poten recht achter zich, als nonnetjes op weg naar belangrijke geloofszaken.”

PS: De meeste boeken kun je bij je lokale boekhandelaar bestellen en gewoon thuis laten bezorgen.

Deel 2 uit onze boordbibliotheek, over dwarsgetuigde schepen en (ant)arctische ontberingen, vind je hier.

Je kunt de wind niet veranderen…Zeil de wereld rond - deel 2: de klassiekers

Deel dit bericht