Patagonië: Grote, koude voeten

Patagonië

Waarom heet het in deze uithoek eigenlijk Patagonië? ‘Grootvoetigen’ betekent het en zoals veel namen is hij ontstaan uit een misverstand.

Fernando Magelhaen zette hier op 21 oktober 1520 voet aan wal. Daar vond hij enorme voetstappen en concludeerde dat dit het land van de grootvoetigen moest zijn. Wat hij niet wist, is dat de oorspronkelijke bewoners, de Tehuelche-indianen, guanaco-huiden om hun voeten wikkelden en daarmee enorme voetafdrukken achterlieten.

De uiterste punt van Patagonië is Vuurland, een eiland dat door de Straat van Magelhaen gescheiden wordt van de rest van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Ook de naam Vuurland is een bedenksel van Magelhaen. Hij zag overal de rookwolken van indiaanse kampvuren. Zij droegen geen kleding maar hielden zich in de gierende kou warm bij de vuren, die ze zelfs in hun kano’s ontstaken.

Vuurland bestaat voor het grootste deel uit wildernis, regenwoud, gletsjers, fjorden, bergpieken en moerassen. Infrastructuur is er nauwelijks, bewoning evenmin. Gast Hub leeft in de veronderstelling dat er in de baaien waar we zullen ankeren nog wel ergens een Mars te krijgen zal zijn. En als hij gaat wandelen, zal hij ons wel bellen of sms’en als hij verdwaalt of opgehaald wil worden, deelt hij mee. We zullen hem maar niet alleen op pad sturen.

Stille Oceaan-windMet een touwtje aan de boom

Deel dit bericht