Lofoten: bergen, Vikingen en rorbuer

zeilen Noorwegen Lofoten Bergen zeilvakantie Noorse kust zeilreis Vesteralen wandelen sailing seglen Norway

De Lofoten: westelijk zusje van de Ofoten, trotse “zeewering” van Noord-Noorwegen, 3 miljard jaar oud (geen typefout). De grillige eilanden van de Lofoten behoren tot de oudste bergen van de wereld. En toch zijn ze relatief onbekend.

Gelukkig maar, want dat biedt ons de kans om ongestoord van de ene prachtige plek naar de andere ruige rotswand te zeilen, om desolate dorpjes te bezoeken en ons voor even ‘alleen op de wereld’ te voelen.

De Lofoten werden pas in 2007 door een brug verbonden met het vasteland. Maar al eeuwen geleden woonden er vissers en jagers in het gebied. Dankzij de Golfstroom is het klimaat hier relatief mild en komen er veel vogels voor.

Vanaf de 5e eeuw vormden de Lofoten en de eilanden ten noorden daarvan – de Vesteralen en Senja – het toevluchtsoord van de Vikingen. Vanuit hier controleerden ze vrijwel alle landen rond de Noordelijke Atlantische oceaan en grote delen van het vasteland van Europa, tot aan Istanbul.

Briljante scheepsbouwers en zeelieden vestigden zich op de eilanden en bouwden er nederzettingen. Op een schiereiland net ten noorden van Harstad werd in de Vikingtijd recht gesproken en kwam het parlement bijeen. Liefhebbers van de Vikinggeschiedenis kunnen de kerk die op die plek werd opgetrokken bezichtigen wanneer we Harstad aandoen.

Wat de Lofoten misschien wel het meest kenmerkt, zijn de rorbuer, de typische rode, houten huizen en visserhutten, met daarnaast de eindeloze rekken waarop de kabeljauw te drogen hangt. De rorbuer staan met hun ‘poten’ in het water, waardoor de vissers makkelijk met hun boot langszij konden komen om hun vangst van die dag bij de hut af te leveren.

De kabeljauw hangt de hele winter op rekken in de buitenlucht te drogen. Wil je ‘m daarna eten, vergeet dan niet de vis goed te ‘beuken’, zodat ie weer soepel wordt. Week de stokvis vervolgens nog anderhalve dag en dan kun je je maaltijd bereiden.

Tijdens de voorjaarsreis langs de Lofoten en Vesteralen zullen we zeker een aantal rorbuer en verscheidene stokvisrekken zien. Sommige rorbuer zijn ingericht als winkel, museum of cafeetje. En in veel dorpjes kun je stokvis kopen als snack (maar vergeet het beuken en weken niet!).

Meer tips en reisinspiratie? Schrijf je in voor ons magazine en ontvang meteen het boekje 12 niet-te-missen tips voor jouw onvergetelijke reis cadeau.

 

 Senja Noorwegen zeilen wandelen bergen visserdorp middernachtzon hike sailing  Beleef de Lofoten en Vesteralen in 2018!

 

7 handige knopen voor aan boordAntarctica: het legendarische Lemaire Channel

Deel dit bericht