Noorderlicht-fotografie: tips & tricks

Noorwegen Noorderlicht Aurora Borealis zeilen fotografie Tromso

Het Noorderlicht zien… is een wens die velen nog op hun ‘bucket list’ hebben staan. Het aurora borealis is een van de meest mysterieuze en feeërieke fenomenen op aarde. Wanneer je het tijdens een van onze reizen in Noord-Noorwegen met eigen ogen kunt aanschouwen, wil je natuurlijk niets liever dan het vastleggen met je camera. Hoe pak je dat aan?

fotografie tip 1: gebruik een camera waarbij je alles zelf kunt instellen (de auto-optie kun je inzetten voor andere fotogenieke momenten)
Om het Noorderlicht te kunnen zien, moet het donker zijn. In de regio rond Tromsø heb je de meeste kans op Noorderlicht tussen 8 uur ’s avonds en 2 uur ’s nachts. Omdat je voor fotografie licht nodig hebt, zul je dus het maximale uit je camera moeten halen om zoveel mogelijk licht te vangen.

Dat betekent: een groot diafragma (bijvoorbeeld f2.8), een lange sluitertijd (minimaal 15 seconden, dus een statief of stevige ondergrond is een must) en een zelfgekozen iso-waarde. Probeer de iso zo laag mogelijk te houden om te voorkomen dat je een korrelig beeld krijgt (met de auto-functie zal je camera ‘m juist sky high zetten). Maar wellicht heb je liever een beetje korrel dan helemaal geen beeld, dus speel met je instellingen tot je de optimale mix hebt.

fotografie tip 2: kies je spot goed
Uiteraard zoeken we tijdens onze Noorderlicht-reizen naar de beste plekken om het aurora borealis te kunnen zien. Daarom gaan we in het vroege voorjaar naar het hoge noorden en zeilen naar plekken waar je vrij zicht hebt op het luchtruim. Eenmaal daar aangekomen, zoek je zelf een goede spot om een mooie compositie te krijgen.

Het groene, dansende licht alleen is natuurlijk al magisch, maar met een boot, vuurtoren of huisje op de voorgrond wordt je foto net wat spannender of interessanter. Het fotograferen van het Noorderlicht start dan ook met een serie foto’s waarop dat licht nog helemaal niet te zien is. Puur om je compositie (en instellingen) uit te proberen.

fotografie tip 3: wees lief voor je camera
Zelf heb je waarschijnlijk een dikke jas aangetrokken, met een kekke muts en dito handschoenen. Helemaal ingepakt om buiten in het donker op het Noorderlicht te wachten. Neem van ons aan: ook je camera heeft het koud. Door de lage temperaturen loopt de accu van je camera twee keer zo snel leeg. Dus neem een grote handschoen of een fleece sjaal mee om je camera lekker warm te houden tijdens het wachten. En een extra – volle – accu is ook zeker geen overbodige luxe.

Tijdens onze Noorderlicht-fotografiereis geeft fotograaf David je in een exclusieve Noorderlicht-workshop nog meer tips (en antwoord op al je vragen) om de mooiste foto’s te maken van het aurora borealis.

Meer tips en reisinspiratie? Schrijf je in voor ons magazine en ontvang meteen het boekje 12 niet-te-missen tips voor jouw onvergetelijke reis cadeau.

 

Fotograferen op de Lofoten en Vesteralen? Het Noorderlicht of wildlife?
Onderstaande fotoreizen vanuit Tromsø staan voor 2020 op de planning:

Noorwegen Noorderlicht Lofoten Vesteralen zeilreis
Ga mee met onze Zeilexpeditie Noorderlicht-fotografie?

Noorwegen walvissen Lofoten Vesteralen Zeilreis
Of doe je liever de Wildlife Fotografiereis Noord-Noorwegen?

Ben je geïnteresseerd? Laat het ons alvast weten. Mail ons voor meer informatie, reisbeschrijvingen en data.

Digital detox is heel simpel, op zeeHoe Noorwegen aan z’n fjorden komt

Deel dit bericht