Met Darwin op zee

De reis die Darwin met de Beagle maakte, SeaWind Adventures

Vandaag precies 209 jaar geleden werd Charles Darwin geboren. Iets minder lang geleden (okt-dec. 2014) zeilden wij een deel van de inmiddels wereldberoemde route die Darwin ooit aflegde met het schip de Beagle: Vanaf de Kaap Verdische eilanden, over de Altantische Oceaan, naar Salvador de Bahía (Brazilië), via Montevideo, verder zuidwaards langs de kust van Argentinië, dwars door de Straat van Magelhaen en uiteindelijk naar het zuidelijkste puntje van Latijns-Amerika.

En als je dan toch dagenlang op zee zit, en hoofdzakelijk water en (al dan niet) blauwe luchten om je heen ziet, is er tijd zat om dat boek van Darwin er eens bij te pakken. Al lezend in The Origin of Species komen er een paar libellen aanwaaien, samen met een zwerm vliegen. Waar ze vandaan komen, geen idee. We zitten inmiddels mijlen ver van het vasteland.

Ik blader naar het hoofdstuk waarin Darwin dit stuk van zijn reis beschrijft. Ook hij verbaasde zich in dit gebied over de vele insecten aan boord van de Beagle. ‘Het sneeuwde vlinders’, schrijft ie. Hij was hier nota bene op vrijwel dezelfde dag als wij, maar dan in 1833. Volgens Darwin is het Argentijnse platteland zó dor en droog dat de insecten door de wind de zee op geblazen worden.

Meer tips en reisinspiratie? Schrijf je in voor ons magazine en ontvang meteen het boekje 12 niet-te-missen tips voor jouw onvergetelijke reis cadeau.

 

Op jacht naar walvissenAankomst in Cagliari

Deel dit bericht