Nieuw avontuur voor de ‘Baltic’

Baltic Colin Archer SeaWind Adventures sailing Norway Lofoten Islands

Velen in de chartervloot zullen zich het tweemaststagzeilschip ‘Baltic’ nog herinneren, al zeilend over het IJsselmeer of, later, op de Middellandse zee en langs de Noorse kust. De laatste 10 jaar lag de ‘Baltic’ aan de steiger in Marina Muiderzand als woonschip. Maar het zeilschip is nog lang niet aan haar pensioen toe.

Baltic Annet en Marijn Achterkamp zeilen zeilschip SeaWind Adventures zeilexpeditie

Met de Baltic naar het hoge noorden zeilen

Sinds eind mei 2018 heeft de ‘Baltic’ nieuwe eigenaren. Annet en Marijn Achterkamp, die allebei de Enkhuizer Zeevaartschool deden en talloze zeemijlen maakten, bereiden de ‘Baltic’ voor op een nieuw avontuur. Ze trekken er een paar jaar voor uit om het schip weer helemaal in topconditie te krijgen. Daarna zullen ze koers zetten naar het hoge noorden.

Het doel van de zeilreizen die ze daar organiseren is om gasten niet alleen de schoonheid van het gebied te laten ervaren, maar vooral ook de kracht en kwetsbaarheid van de natuur. Per expeditie kunnen er maximaal 8 personen mee op de ‘Baltic’.

“Natuurlijk zouden we deze unieke gebieden het liefst aan zoveel mogelijk mensen willen laten zien,” vertelt Marijn Achterkamp. “Maar de natuur in het poolgebied staat enorm onder druk. Daar willen we niet met honderden tegelijk naartoe trekken, zoals cruise-organisaties soms doen. Vandaar dat we voor een relatief klein schip hebben gekozen.” 

Lees meer over de Baltic >>

Zorgen voor de aarde

Met hun bedrijf SeaWind Adventures willen ze mensen er juist van bewust maken dat de aarde het waard is om goed voor te zorgen. “Je kunt natuurlijk thuis op de bank documentaires bekijken en artikelen lezen over de klimaatopwarming. Maar pas wanneer je zelf aan de voet van een gletsjer staat en ziet hoe snel deze de afgelopen decennia is afgekalfd, komt het bij je binnen,” is de ervaring van Annet Achterkamp.

“Tijdens mijn zeilreizen van Spitsbergen naar Antarctica kwam ik op verlaten stranden en zelfs midden op de oceaan plastic zakken en flessen tegen. Dat zet je echt wel aan het denken over hoe wij met de wereld omgaan.”

Juist een zeilschip als de ‘Baltic’ is een treffende metafoor voor onze aarde, vinden de twee zeezeilers. Immers: je moet het doen met wat je aan boord hebt. “Onderweg in Arctische of Antarctische wateren kun je niet even aanleggen om je voorraadkast of brandstoftank te vullen. Op is op, en zo is het met onze aarde in feite ook.”

Duurzaamheid

De ‘Baltic’ zal dan ook zo duurzaam mogelijk worden uitgerust. Denk hierbij aan beloopbare zonnepanelen, een oliegesmeerde schroefas (met biologisch afbreekbare olie), energiezuinige verlichting, fossielvrije brandstof (Neste MY) en waterbesparende douches. Samen met het Klassebureau zullen Marijn en Annet ook de mogelijkheden voor elektrische aandrijving van het schip onderzoeken en efficiënt hergebruik van koelwater.

Fossielvrije brandstofDe 5 leukste dingen die je kunt doen in Tromsø

Deel dit bericht