De trossen los!

zeilschip Baltic varen schipper aan het roer

Op de eerste zaterdag van 2021 gooiden we de trossen van de Baltic los en begonnen aan onze tocht naar Deventer. Het zonnetje scheen, de wind was kalm en de Baltic voer soepel richting de Waddenzee.

Hoewel het tochtje van Harlingen naar Deventer ‘maar’ 82 mijl is, trokken we er drie dagen voor uit. Het traject telt namelijk drie sluizen, waar je vaak al snel een uur zoet mee bent. En het daglicht is in januari natuurlijk vrij beperkt.

Over de Waddenzee en het IJsselmeer

Op de eerste dag voeren we via de sluizen van Harlingen en Kornwerderzand naar de haven van Stavoren. Een mooie, rustige dag, waarop we een paar zeilboten tegenkwamen die oud & nieuw op de eilanden hadden doorgebracht, maar verder niemand. In de loop van de middag kwamen er op het IJsselmeer mistbanken opzetten en de haven van Stavoren zagen we dan ook pas toen we er al bijna waren.

De volgende dag staken we het IJsselmeer weer over en koersten op Enkhuizen af. De Baltic steekt op dit moment 2,30m en dus moeten we zo veel mogelijk de geul houden. Na een paar uur verlegden we onze koers richting de Ketelbrug en aan het eind van de middag knoopten we het schip vast aan de IJsselkade in Kampen. Voor het eerst sinds jaren lag de Baltic weer gezusterlijk tussen de charterschepen die geduldig op een nieuw seizoen wachten.

Meanderen over de rivier

De laatste dag meanderden we over de IJssel terwijl enkele vrachtschepen in volle vaart voorbijkwamen. Met de stad in zicht, stonden her en der groepjes familie of vrienden langs de kant om de Baltic te verwelkomen. De laatste ‘hindernis’ op onze tocht was de sluis van Deventer. Toen we daar eenmaal doorheen waren, was het nog een paar honderd meter naar onze nieuwe ligplaats voor de komende maanden.

Bekijk hieronder het filmpje van onze tocht met de Baltic:

 

Ze drijft weer!Duurzaamheid aan boord van de Baltic

Deel dit bericht