De 3 meest bijzondere dieren die je in Noord-Noorwegen kunt tegenkomen

de 3 meest bijzondere dieren in Noord-Noorwegen: papegaaiduikers, orka's en zee-arenden, rotskusten

Volgens de Lonely Planet is Noorwegen “het laatste toevluchtsoord voor een aantal van de meest intrigerende dieren in het wild”. Benieuwd welke dat zijn? Laten we beginnen met deze 3:

De orka
In het noordwesten van Noorwegen, langs de eilanden van de Vesteralen, gaat de orka op zoek naar voedsel. De zeebodem van de kilometers diepe Atlantische Oceaan loopt hier in rap tempo op richting het continentaal plat. Daardoor ontstaan er sterke waterstromen waarin veel voedsel te vinden is voor deze toproofdieren van de oceaan.

Orka’s leven in hechte groepen die uit 3 tot 50 dieren kunnen bestaan. Soms drijven orka’s hun prooien naar het wateroppervlak en verdoven ze daar door met hun staart op het water te klappen. Tijdens het jagen maken ze fluit- en klikgeluiden. 

Behalve orka’s is er rond de Vesteralen ook zeker kans om bultruggen tegen te komen. Deze enorme walvissen wegen zo’n 30 ton per stuk en werken perfect samen om scholen haringen te frustreren en te verorberen. Een indrukwekkend gezicht.

De zeearend
Met een spanwijdte van ruim 2 meter is de zeearend de grootste vogel die je in Noord-Noorwegen zult aantreffen. Hij wordt niet voor niets ‘vliegende deur’ genoemd. Niet alleen de gigantische afmetingen, ook zijn witte kop en haakse snavel zorgen ervoor dat je liever uit de buurt blijft van deze roofvogel.

Tijdenlang kunnen de arenden boven de fjorden cirkelen. Tot ze ineens naar beneden duiken en met gestrekte klauwen over het water scheren om een vis te grijpen. Hopelijk had je je camera in de aanslag.

De papegaaiduiker
De kleuren en lichaamshouding van papegaaiduikers doen denken aan pinguïns. Ze zijn alleen veel kleiner en maken minder lawaai. In tegenstelling tot pinguïns kunnen papegaaiduikers wel vliegen, maar liever duiken ze naar beneden terwijl hun vleugels dienst doen als propellers. Ze kunnen daarbij snelheden van maar liefst 85 km per uur halen.

Je herkent papegaaiduikers aan hun knaloranje, gebogen snavel en de karakteristieke witte cirkel rond de ogen. Ze worden daarom ook wel clownsvogels genoemd. De vogels broeden in grote kolonies op de kliffen en rotsen. Dus neem je verrekijker mee om de rotswanden minutieus af te speuren. Zo nu en dan zie je hoe een papegaaiduiker zich naar beneden stort, op zoek naar een maaltje vis.

Meer tips en reisinspiratie? Schrijf je in voor ons magazine en ontvang meteen het boekje 12 niet-te-missen tips voor jouw onvergetelijke reis cadeau.

 

Ga je mee op zoek naar wildlife op de Lofoten en Vesteralen?

Noorwegen walvissen Lofoten Vesteralen Zeilreis
Tijdens de Fotografiereis Noord-Noorwegen

Noorwegen Lofoten Vesteralen zeilen whale watching Senja
Of ga je liever Zeilen langs de Vesteralen en Atlantische kust? (met walvissafari)

 

Een koude training? Waarom zou je dat eigenlijk doen? Boven de poolcirkel nota bene...7 handige knopen voor aan boord

Deel dit bericht