Marcel van Lienden: International Mountain Leader

Marcel van Lienden Sail Hike wandelen bergen Noorwegen

“Ik ben Marcel van Lienden, 43 jaar en woon in Bussum. Op driejarige leeftijd was ik voor het eerst in de bergen te vinden, ik denk dat ik vanaf toen meteen met het outdoor-virus besmet geraakt ben. Omdat ik nog niet heel ver kon lopen bracht ik gedeeltes van de tocht door in de rugzak van een kennis van mijn ouders. Vanaf mijn zevende levensjaar ging de familie van Lienden vaak in de zomer naar Zwitserland, om te genieten van de bergen in combinatie met rustige dagen spelend bij een van de vele bergmeren.”

Elke zomer de bergen in

“Niet veel later heb ik samen met mijn vader mijn eerste ervaring met meerdaagse tochten opgedaan. Elke zomer dat de familie in de bergen te vinden was, gingen wij op pad. Al snel werd ik lid van de Nederlandse Bergsport Vereniging (voorloper NKBV), hier kon ik op (jeugd) bergsportkamp, en werd mijn interesse gewekt voor klimmen en later ook gletsjer huttentrektochten. Na jaren in verenigingsverband tochten te hebben gemaakt maakte ik de overstap naar zelfstandige tochten tijdens mijn studententijd. Mijn liefde ging in deze tijd uit naar meerdaagse tochten boven de sneeuwgrens.”

“Na een pauze van een paar jaar werd mijn interesse voor de bergen weer gewekt door een vriend van me. Samen zijn we naar Arco gegaan om weer eens te klimmen en al snel volgde er een jaarlijkse trip waarbij we met een groep van 4 tot 6 personen huttentrektochten hebben gemaakt waarbij deze gecombineerd werden met spannende klettersteig passages. Tijdens deze tochten heb ik (weer) geleerd dat er ook onder de sneeuwgrens voldoende te beleven is.”

“Door mijn sportklim ervaringen te combineren met mijn doelstelling om in de nabije toekomst 50% van mijn tijd buiten door te brengen ben ik in 2013 via de NKBV regio Amsterdam een opleidingstraject in gegaan tot sportklimbegeleider. Hiermee kan ik mijn liefde voor klimmen en mijn liefde voor buiten zijn combineren en andere mensen leren om veilig zelfstandig te klimmen. Hierbij gaat het mij niet om het klimniveau maar om het veiligheidsaspect en als inspiratie om zoveel mogelijk mensen (actief) buiten te krijgen.”

Gecertificeerd bergwandelgids / International Mountain Leader

“Begin 2014 kreeg mijn ‘buiten’ leven weer een nieuwe wending. Ik las in het blad ‘Bergen’ een artikel over de opleiding tot International Mountain Leader gegeven vanuit Nederland en dat in de zomer 2014 de nieuwe opleiding weer van start zou gaan. Bijna tegelijkertijd ontving ik van mijn moeder het volgende gedicht:

Twenty years from now you will be
more disappointed by the things you didn’t do
than by the ones you did. So throw off the bowlines.
Sail away from your safe harbor. Catch the trade winds
In your sails. Explore. Dream. Discover.
Mark Twain

Na het lezen van dit gedicht wist ik meteen dat ik moest proberen om tot deze opleiding toegelaten te worden. Dat lukte! Ik volgde 3 jaar lang een intensieve training met verschillende trainingskampen in het buitenland. Inmiddels organiseer ik als gecertificeerd International Mountain Leader bergwandel-expedities rond de poolcirkel.”

Het zou zomaar kunnen dat je Marcel (of een van zijn collega’s) treft op onze Sail & Hike-expeditie in Noord-Noorwegen.

Ga je mee hiken in de bergen van de Vesteralen en de regio Finnmark?

Noorwegen Senja gletsjer meer bergen sail hike wandelen zeilen
Lees alles over onze Sail & Hike-expeditie | Legendarisch Senja

 

Meer tips en reisinspiratie? Schrijf je in voor ons magazine en ontvang meteen het boekje 12 niet-te-missen tips voor jouw onvergetelijke reis cadeau.

 

 

Wie is Don Richardson? (WHM- en koude training instructeur)Opschieten, slampamper! En andere scheepstaal...

Deel dit bericht