7 fascinerende feiten over de fjorden van Noorwegen

sailing norway noorwegen zeilen fjord cruise zeilvakantie zeilreis rondreis scandinavie zomer

Wat je wellicht nog niet wist over de Noorse fjorden: 

1. Het zijn er (maar liefst) 120.
En strekken zich uit van 58 graden NB tot boven de 71 graden NB.

2. De fjorden zijn ontstaan in de IJstijd
Miljoenen jaren lang schuurde het ijs over het Noorse land. Duwend en (terug)trekkend sleten de gletsjers diepe fjorden uit. Het langste fjord loopt 200 km landinwaarts, de hoogste rotswand steekt 1400 meter boven het water uit, en de diepste loopt onder water nog 500 meter door.

3. Ze veren op als een spons
Toen de IJstijd ten einde kwam en de temperatuur steeg, smolten de ijsmassa’s die het land bedekten. Met het verdwijnen van het ijs, werd het land ook ontdaan van het enorme gewicht van de gletsjers. De rotsen ‘veerden’ op als een spons die niet langer werd samengeknepen. Nog altijd komt Noorwegen ieder jaar ietsjes hoger te liggen.

4. Ze vormen de langste kustlijn van Europa
Dankzij al die inhammen heeft Noorwegen de langste kustlijn van Europa: 25.148 km. Dat is wel een stukje fietsen.

5. Er ligt – ook ’s winters – geen ijs (maar er zijn wel veel dieren)
Dankzij de warme Golfstroom die vanuit Mexico langs de Noorse kust omhoog loopt, zijn de fjorden en de wateren rondom de eilanden van de Lofoten en Vesteralen ijsvrij, ook in de winter. Het relatief milde klimaat trekt veel dieren. In de fjorden zwemmen zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. Je kunt er walvissen en orka’s tegengekomen. En in de lucht zijn adelaars, papegaaiduikers en andere vogels te zien.

6. Je vindt er een uniek koraalrif
Vrijwel iedereen kent het prachtige (en kwetsbare) Great Barrier Reef. Maar ook veel dichter bij huis ligt een uniek koraalrif: langs de hele Noorse fjordenkust, op dieptes van 40 tot 1000 meter. Dit koudwaterkoraalrif bestaat uit een tiental soorten koraal. Trek wel een goede wetsuit aan als je hier gaat snorkelen.

7. Ze zijn mooier dan de Galapagos, Grand Canyon en Machu Picchu
Wijzelf hebben ze (nog) niet kunnen vergelijken, maar UNESCO deed dat wel en zei er het volgende over:

“De natuurlijke schoonheid is te danken aan de smalle en steile rotswanden die tot wel 1400 meter boven de Noorse Zee uitrijzen en zich tot 500 meter onder de waterspiegel bevinden. De steile wanden van de fjorden hebben talrijke watervallen, terwijl rivieren langs de loof- en naaldbossen op gletsjermeren, gletsjers en ruige bergen stromen.”

Ook de experts van National Geographic bogen zich over de benoeming van de belangrijkste werelderfgoedlocaties. In 2006 werden de Noorse fjorden als winnaar uitgeroepen. En welke prachtige plekken moesten het allemaal afleggen? Nou, de Galapagoseilanden, de piramiden van Egypte, de Grand Canyon, Angkor Wat en Machu Picchu.

Meer tips en reisinspiratie? Schrijf je in voor ons magazine en ontvang meteen het boekje 12 niet-te-missen tips voor jouw onvergetelijke reis cadeau.

Ga jij mee de fjorden ontdekken dit jaar?

Noorwegen Senja gletsjer meer bergen sail hike wandelen zeilen
Bijvoorbeeld in mei tijdens onze Sail & Hike-expeditie | Legendarisch Senja

zeilvakantie Noorwegen Lofoten Vesteralen zeilen Sommaroy Senja hike wandelen sailing
Of stap je deze zomer liever aan boord voor onze Zeilexpeditie met walvissafari?

 

(fotocredits hoofdfoto: Edwald Sphere)

Hoe heet alles op een zeilboot?Ben jij de ideale reiziger?

Deel dit bericht