Je kunt de wind niet veranderen…

Spitsbergen wolkenlucht zeilreis SeaWind Adventures

…maar wel de stand van je zeilen. 

Op zee moet je flexibel zijn. En alert. Lijkt het een prachtige dag te worden? Over een uur kunnen er zomaar een paar donkere wolken opdoemen.

Die flexibiliteit, alertheid en het vermogen om adequaat te reageren op veranderende omstandigheden hebben we nu allemaal nodig. Niet alleen op zee, maar overal ter wereld, van het ene op het andere moment.

De storm Corona

We worden niet geteisterd door Boreas (de noordenwind) of Zephyr (de westenwind). Deze storm heet Corona. We kunnen niet anders dan hopen dat ze snel voorbijraast en ondertussen de juiste zeilen bijzetten, op tijd reven, en misschien zelfs wel bijliggen en afwachten.

Noorwegen gooide na de eerste corona-gevallen acuut alle scholen, openbare gebouwen en grenzen dicht. Wie nog op Spitsbergen zat, werd met een quarantaine vlucht terug naar huis gevlogen. Iedereen die Noorwegen in wil of moet, wordt twee weken in isolatie geplaatst. Geen discussie (uiteraard).

Invloed op de refit van de Baltic

Wijzelf zijn nog volop bezig met de refit van onze tweemaster, de Baltic, en hoeven dus geen zeilreizen af te gelasten of uit te stellen. Maar de voortgang van de werkzaamheden lijdt er wel onder en de volgende stappen zijn onzeker. 

Een deel van het werfpersoneel zit met verkoudheidsklachten thuis. Wie niet voor of uit naam van de werf werkt, mag onder werktijd het terrein niet betreden. En dus kunnen wij maar sporadisch naar de Baltic, om te zien hoe het vordert, of alles volgens plan verloopt, of om zelf aan het schip te klussen. 

Bijliggen en afwachten dus.

In de tussentijd reviseren we de zeeventielen in onze nieuwe werkplaats die we twee weken geleden, vlak bij huis, inrichtten (en waar we nu dus superblij mee zijn!). De vluchtluiken krijgen een opknapbeurt, de stuurinrichting is straks weer als nieuw, we nemen alle pompen onder handen en timmeren doradeboxen voor de luchthappers.

Wanneer Corona voorbij geraasd is, zullen we de Baltic op de werf in Harlingen weer opzoeken en bekijken hoe we de zeilen dan gaan zetten.   

 19/03/2020 

Hoe ontstaat het Noorderlicht?Zeil de wereld rond - deel 1: moderne helden

Deel dit bericht