Zeilen langs de Noorse kust

zeilen naar Noorwegen zeilvakantie zeilreis meezeilen Norway sailing hike singlereis wandelen

Wie ooit een zeereis gemaakt heeft, weet dat de dagen eindeloos zijn en tegelijk voorbij vliegen, zeker langs de Noorse kust. Ons vertrek uit Bergen ligt alweer een dag of wat achter ons. Nadat de laatste meezeiler om 16h aan boord kwam, hebben we de trossen losgegooid en zijn in de avondzon uitgevaren naar een klein haventje met een winkel waar ze alleen hengels, visnetten en de krant van gisteren verkopen. En een haventje ook met bijzonder weinig diepgang. We gooien een peillood uit en meten nauwelijks 4 meter. Net genoeg. Wanneer we de volgende ochtend wakker worden is het water nog een centimeter of 30 gezakt: snel wegwezen dus.

Over de Sognefjord

We zeilen verder langs de Noorse kust. Overdag staat er een flinke zeegang wanneer we de Sognefjord oversteken. Gelukkig is het rustiger tussen de eilandjes voor de kust. Langzaam begint het donker te worden. In plaats van op bergen en eilanden te navigeren, vertrouwen we op de sectorlichten en verlichte bakens langs de kust. We varen van de ene witte sector in de andere. Een prachtig navigatiehulpmiddel, zolang er niet al te veel grote, verlichte plaatsen op de oever liggen. Dan wordt het lastig de sectorlichten van de fabriekstorens te onderscheiden.

Aan het begin van de nacht knopen we vast op een van de Noorse eilandjes. We waaien nog even uit op de kade en duiken dan onze kooi in. Morgen weer een dag.

Jan van Genten en Papegaaiduikers

Die dag begint met een lichte regenbui. We vertrekken naar het vogeleiland Runde. Het is een relatief kort tochtje. Runde staat bekend om haar vogelrots met talloze Jan van Genten en Papegaaiduikers. Via een pad omhoog bereiken de wandelaars de andere kant van het eiland waar de vogels hun stek hebben. Helaas komen de Papegaaiduikers pas tegen 17h ‘s middags, te laat om op te wachten. Maar bij ‘thuiskomst’ aan boord heeft Marijn inmiddels een heerlijk maal bereid.

Na een goede nacht in Runde vertrekken we voor een lange tocht verder naar het noorden van Noorwegen. 370 mijl hebben we voor de boeg. Met een gemiddelde snelheid van 6 knopen zal het zo’n 60 uur varen zijn. Gelukkig is de wind ons zo nu en dan erg goed gezind. Over een uurtje zullen we de poolcirkel kruisen. Voor de meesten is het de eerste keer. Inmiddels beginnen de zenuwen een beetje omhoog te kruipen. Zal Neptunus nog langskomen en zo ja, in welke uitdossing??

Zeil je mee langs de Noorse kust? Bekijk hier welke reizen we aanbieden in Noorwegen.

 

Antarctica: het legendarische Lemaire ChannelHoe heet alles op een zeilboot?

Deel dit bericht