Bunkeren

Net zoals bij je auto, moet je met een boot ook gewoon tanken om, met de tegenwind die wij al dagen hebben, te kunnen blijven varen. Echter, waar je met je auto naar de pomp gaat en hem simpel volgooit en eenvoudig pint, gaat dat met een schip waar meer dan 30.000 liter diesel in gaat wel even anders.

Ten eerste moeten er allerlei papieren worden ingevuld en moet je een haven kiezen waar je na veel onderhandeling over prijs kunt gaan bunkeren. Die prijs is, gezien de grote hoeveelheid, natuurlijk wel belangrijk. Schepen mogen als ze internationaal varen (aantonen met een hoop papierwerk) belastingvrij tanken. Gelukkig maar, want dat scheelt deze tankbeurt zo’n 20.000 euro’s.

Een tussenpersoon (agent) op de wal doet hierin een hoop werk (tegen betaling uiteraard) en regelt met de autoriteiten dat je toestemming hebt om de haven in te varen. Ook zorgt hij ervoor dat er een tankwagen met de gewenste hoeveelheid diesel klaarstaat als we aankomen.

Dat mogen invaren was in Carthagena nog wel een probleempje aangezien ze in Spanje wat moeite hebben met het begrip zeilschip. Vrachtschip, dat snappen ze wel, en een klein jachtje ook nog, maar wij zitten er met een schip van ruim 50 meter een beetje tussenin en dat zorgt voor een hoop heen en weer bellen en mailen met de agent en kost een heleboel tijd (ongeveer een dag).

We ankeren daarom in een baai vlak bij Carthagena om af te wachten. Iets wat eigenlijk ook niet mag, maar we doen alsof onze neus bloedt en varen er maar gewoon in met de houding van, als je niks hoort van ze is het vast geen probleem. We horen inderdaad niks en overnachten heerlijk rustig in de mooie luwe baai.

De volgende dag krijgen we een definitieve go voor het tanken en varen we Carthagena binnen. Het tanken verloopt voorspoedig en we krijgen tegen alle verwachting in bericht dat we zelfs een nachtje mogen blijven liggen. Erg fijn, want dan hoeven we niet een nacht tegen windkracht 7 in te motoren en kunnen we met de crew gezellig de stad in voor een hapje eten.

Het wordt erg gezellig en een beetje te laat, maar het zal dan ook nog twee weken duren voor we dit weer kunnen doen in Harlingen.

Het ritme van de windGibraltar

Deel dit bericht