Zeilen tussen de eilanden van de Lofoten en Vesteralen…

… is genieten van de woeste natuur. Met ons luxe zeilschip leggen we aan bij typische Noorse dorpjes of we gooien het anker uit in een verlaten baai. Tijdens deze zeilreis heb je volop de gelegenheid om te wandelen, een museum te bezoeken of een terrasje te pakken in een van de gezellige stadjes van misschien wel het mooiste stukje Noorwegen. En natuurlijk nodigen we je uit om te helpen zeilen. Soms zullen we zelfs ’s nachts doorvaren. Een bijzondere ervaring nu de zon hier niet meer ondergaat…

De reis van dag tot dag

We hebben een afwisselende route voor je samengesteld langs de mooiste eilanden van de Lofoten en Vesteralen. Deze routebeschrijving is slechts een suggestie voor je reis. Waar we precies naartoe gaan en hoe lang de afstanden zijn die we gaan afleggen is afhankelijk van weer en wind.

Dag 1: Aan het eind van de middag stap je aan boord in de haven van Svolvaer, de hoofdstad van de Lofoten. Onder het genot van een drankje maak je kennis met je reisgenoten en de bemanning. We maken je wegwijs op het schip, zodat je je snel thuis zult voelen. Aan boord wordt een lekkere maaltijd voor je klaargemaakt. Na het diner is het tijd voor een safety-instructie en hoor je wat de zeilplannen voor morgen zullen zijn.

Zeilen in de beroemde Trollfjord, Lofoten, Noorwegen

De beroemde Trollfjord

Dag 2: We gooien na het ontbijt de trossen los en varen de haven van Svolvaer uit. Je kunt meehelpen de zeilen te hijsen en als je wilt mag je helpen sturen. We zetten meteen koers naar een van de mooiste plekken van de Lofoten: de beroemde Trollfjord. De smalle ingang van de beroemde fjord zie je pas als we er al heel dichtbij zijn. Langzaam varen we naar binnen. De bergwand komt bijna loodrecht uit het water omhoog. Achter in de fjord leggen we aan. Je kunt wandelen langs de waterlijn of een pittige tocht door de bergen maken. Of trek je zwemkleding aan voor een frisse duik in de fjord. Je fotocamera zal  in ieder geval overuren draaien. Voor de vogelliefhebbers: dit is een van de beste plekken om zeearenden te spotten!

Dag 3: Na het ontbijt varen we langzaam de Trollfjord weer uit. We gaan bakboord uit, richting het noorden. Het is 21 juni: de langste dag van het jaar. En van al die uren daglicht gaan we volop profiteren. Onze route gaat langs verlaten eilandjes en rotskusten. Halverwege de middag komen we aan in Sortland, de belangrijkste plaats van de eilandengroep Vesteralen. Om klokslag middernacht vieren we hier samen deze wel heel bijzondere ‘Midsummer Night’. De glazen en hapjes zullen nog lang rondgaan op het achterdek… terwijl je de zon maar niet onder ziet gaan.

Dag 4: Als iedereen wakker is zeilen we verder naar het noorden. Ons doel vandaag is Andenes, op het noordelijkste puntje van het bergachtige eiland Andoya. Andenes ligt aan de rand van de Vesteralen. Een uitstekende plek om walvissen te spotten…

Dag 5: Vandaag blijven we de hele dag in Andenes. Je hebt de mogelijkheid om het Polar Museum of het Walviscentrum in de stad te bezoeken. Of misschien vind je de expositie over het noorderlicht wel interessant. Als het even kan gooien we in de middag de trossen los en gaan zelf op zoek naar walvissen in de buurt van Andoya.

Ruige eilandkusten

Ruige eilandkusten

Dag 6: Vandaag hijsen we de zeilen en zetten koers naar het oosten. Het water hier is breed en staat in directe verbinding met de Noordelijke ijszee. De kans is dan ook groot dat we onderweg walvissen tegenkomen. Ons doel is het dorpje Hamn aan de westkust van het eiland Senja. Senja is het tweede grootste eiland van Noorwegen. De natuur is er zo afwisselend dat je vrijwel de volledige verzameling van Noorse landschappen voorbij ziet komen.

Dag 7: Hamn is een oud vissers- en handelsdorp. Vandaag heb je alle gelegenheid om het prachtige eiland Senja te ontdekken. Je kunt de oude vuurtoren beklimmen voor een spectaculair uitzicht. Of de bus nemen voor een rondtoer op Senja. Bezoek het Nationaal Park, ontmoet de grootste trol van Noorwegen (Senjatrollet) of slenter door de traditionele vissersdorpjes langs de kust. Wie het echt rustig aan wil doen, kan genieten van de sauna in de haven van Hamn.

Dag 8: Na het ontbijt vertrekken we uit Hamn en gaan richting het zuiden. We zeilen uren langs de prachtige fjordenkust van Senja. Na een lange dag varen bereiken we Harstad en leggen we aan in de haven. Harstad is na Tromso de tweede grote stad van de regio. De stad werd ruim 100 jaar geleden gesticht, maar er zijn al sporen van bewoning uit de Bronstijd.

Dag 9: Harstad kent een rijke en soms bloedige historie. De plaats was een belangrijk kruispunt in de Vikingtijd en liefhebbers zullen hier hun hart kunnen ophalen. Nog altijd is Harstad een levendige plaats waar het goed toeven is. Aan het eind van de dag gooien we de trossen los en gaan beginnen aan een van de langste trajecten van de reis. We hebben 70 Mijl voor de boeg en zullen ook vannacht doorvaren. Daarom word je samen met een paar reisgenoten en een bemanningslid ingedeeld in een wacht van 4 uur. Tijdens je wacht help je met sturen of de zeilen zetten. Wanneer je geen wacht hebt, kun je je blog bijwerken, foto’s maken of een dutje doen in je comfortabele kooi.

Henningsvaer, Lofoten, Noorwegen

De haven van Henningsvaer

Dag 10: Terwijl je sliep zijn we een heel eind verder gevaren. Het is tijd om de wacht te wisselen. Met een verse kop koffie of thee mag je het roer overnemen van een van je reisgenoten. Langzaam wordt het dag. Vogels worden wakker en je voelt de zon warmer worden. Aan het eind van de ochtend komen we aan in Henningsvaer, ons meest zuidelijke punt. We lunchen aan boord en de middag kun je vrij besteden in het stadje.

Dag 11: Een korte tocht richting het noorden staat vandaag op het programma. In de loop van de ochtend verlaten we Henningsvaer. We hijsen de zeilen en zien de grillige kust van het eiland Austavoy aan ons voorbijtrekken. Nog een paar uur en we hebben ons einddoel Svolvaer bereikt. In de namiddag kun je hier nog een wandeling rond het meer maken, de spectaculaire ‘geitenrots’ beklimmen of relaxt neerstrijken op een van de vele terrasjes aan de haven.

Dag 12: De dag begint met een heerlijk ontbijt en dan is het tijd om je spullen te pakken. Na 12 prachtige dagen zeilen tussen de vele eilanden van de Lofoten en Vesteralen is het tijd om afscheid te nemen van je reisgenoten en op het vliegtuig naar huis te stappen. Of misschien blijf je nog een paar dagen op het eiland om nog wat langer te genieten van het aangename leven boven de poolcirkel. Je zult thuis in elk geval een hoop te vertellen hebben.

Onze reizen naar de Lofoten en Vesteralen

 • De Trollfjord Noorwegen fjorden Lofoten Vesteralen zeilen vakantie wandelen

  Midzomernacht op de Lofoten & Vesterålen

  Ontdek deze reis!
  10 dagen
  Ontdek deze reis!
 • Noorwegen Senja gletsjer meer bergen sail hike wandelen zeilen

  Sail & Hike | Legendarisch Senja

  Ontdek deze reis!
  10 dagen
  Ontdek deze reis!
 • walvissafari Noorwegen Vesteralen Lofoten Tromso zeilen zeilschip zeilvakantie sportief actief fotografie wildlife Andenes bultrug fjord Norway humpback whale sailing cruise SeaWind Adventures

  Zeilexpeditie en Walvissafari op de Vesterålen

  Ontdek deze reis!
  10 dagen
  Ontdek deze reis!
 • zeevogels rots Noorwegen fotografie zeilen zeilreis SeaWind Adventures

  Fotografiereis Noord-Noorwegen

  Ontdek deze reis!
  8 dagen
  Ontdek deze reis!
 • Noorwegen koude training Wim Hof Methode gletsjer zeilexpeditie

  Koudetraining boven de poolcirkel | Wim Hof Methode

  Ontdek deze reis!
  10 dagen
  Ontdek deze reis!
 • Digital Detox vakantie Noorwegen zeilen Vesteralen Lofoten sailing norway onthaasten zeilreis zeilvakantie

  Voorjaarsreis op de Lofoten en Vesterålen

  Ontdek deze reis!
  10 dagen
  Ontdek deze reis!