Zeilvakantie op de Azoren: walvissen en wandelen

Hou je van zeilen, maar trek je ook graag je wandelschoenen aan? Wil je verschillende eilanden bezoeken en er met je fotocamera op uittrekken? Droom je er al jaren van om walvissen en dolfijnen te spotten? Dan zijn de Azoren jouw droombestemming! Deze groene archipel midden in de Atlantische Oceaan bestaat uit 9 vulkanische eilanden, met een prachtige natuur en overvloedig zeeleven. Stap aan boord en zeil mee op deze 9-daagse zeilreis langs de mooiste eilanden van de Azoren.

 

De reis van dag tot dag – 16 t/m 24 september 2016

Op deze zeilreis doen we verschillende eilanden aan. We wisselen langere en kortere zeildagen af met wandelingen in de overweldigende, vulkanische natuur van de Azoren, een bezoek aan oude steden en dorpjes, of een walvissafari. Deze routebeschrijving is slechts een suggestie voor je reis. Waar we precies naartoe gaan en hoe lang de afstanden zijn die we gaan afleggen is afhankelijk van weer en wind.

Zeilen rond het eiland Sao Jorge, Azoren

Ontdek Sao Jorge

Dag 1: Aan het eind van de middag verwelkomen we je aan boord. In de haven van Horta maak je – onder het genot van een drankje – kennis met je reisgenoten en de bemanning. We maken je wegwijs op het schip, zodat je je snel thuis zult voelen. Daarna staat er een lekkere maaltijd voor je klaar. Na het diner is het tijd voor een safety-instructie en hoor je wat de zeilplannen voor morgen zullen zijn.

Dag 2: We verlaten de haven van Horta. Zodra we buiten de pieren zijn, hijsen we de zeilen en zetten koers naar het eiland Sao Jorge, een tocht van zo’n 20 Mijl (1 Mijl = 1852m). Als je wilt mag je helpen sturen, maar vergeet intussen niet uit te kijken naar de dolfijnen die we hier kunnen tegenkomen. In de loop van de middag leggen we aan in het kleine haventje van Velas op het eiland Sao Jorge.

Dag 3: Vandaag heb je alle tijd om Sao Jorge te verkennen. Trek je wandelschoenen aan en maak een mooie tocht over de bergrug en langs de rand van de vulkaankrater van Pico da Esperança. Je zult op de toppen een prachtig uitzicht hebben over de andere eilanden van de Azoren en talloze foto’s maken. Het is ook mogelijk om een auto te huren en naar de fajãs rijden, de smalle kustvlakten onder aan de kliffen, aan de noordzijde van het eiland. Aan het eind van de dag treffen we elkaar weer aan boord en genieten samen van een goede maaltijd met wellicht verse sardines die hier veel gevangen worden, of zelfs venusschelpen.

Zeilen rond de lavarotsen van Graciosa, Azoren, zeilreis

De lavarotsen van Graciosa

Dag 4: We vertrekken vandaag vroeg uit Velas en zetten koers naar het westen. Terwijl we langs Sao Jorge zeilen, zie je hoe het eiland in de loop van vele eeuwen ontstaan is uit verschillende vulkaanuitbarstingen. De ene piek na de andere doemt op. Na een paar uur ronden we de westkaap van Sao Jorge, Ponta das Rosais. Zodra we deze achter ons hebben, verleggen we onze koers naar het noordoosten, richting het eiland Graciosa. We steken het brede, open water tussen Sao Jorge en Graciosa over en als we geluk hebben treffen we hier potvissen of zwaardvissen aan. In de loop van de middag komen we aan op Graciosa. Het eiland is door de UNESCO in z’n geheel aangemerkt als biosfeerreservaat, er is wijnbouw en je kunt een duik nemen in een natuurlijk zwembad.

Dag 5: Vandaag staat er een uitgebreide dag zeilen op het programma. Samen met een paar reisgenoten en een bemanningslid word je ingedeeld in een wacht van 3 uur. Tijdens je wacht help je met sturen of de zeilen zetten. Wanneer je geen wacht hebt, kun je je blog bijwerken, foto’s maken of genieten van het prachtige uitzicht over de vulkanische eilanden. Ons doel vandaag is het eiland Terceira. Terceira betekent ‘derde’ in het Portugees. Het was het derde eiland dat ontdekt werd en ook qua grootte is Terceira het derde eiland van de Azoren. In de loop van de avond leggen we aan in de levendige haven van Angra do Heroísmo.

Dag 6: Je kunt er vandaag op uittrekken om Terceira te ontdekken. Angra do Heroísmo werd op 1 januari 1980 getroffen door een zware aardbeving, maar de stad prachtig is gerestaureerd en benoemd tot UNESCO werelderfgoed. Als voorbereiding op een bezoek aan de lavagrotten in het binnenland, kun je in Angra het kleine Museo Vulcanoespeleologico bezoeken. Neem vervolgens de bus, auto of fiets naar de grotten, klauter door de vulkanische tunnels of maak een wandeling naar het kratermeer.

Dag 7: Na het ontbijt gooien we de trossen los. We hijsen de zeilen zodra we de haven van Angra uitvaren en zetten koers naar misschien wel het beroemdste eiland van de Azoren: Pico. Op Pico werd nog tot ver in de 20e eeuw op walvissen gejaagd, inmiddels uiteraard niet meer. Van de 80 walvissoorten wereldwijd, komen er maar liefst 21 soorten voor in de wateren van de Azoren. Ook de kans om een groep dolfijnen te spotten in de buurt van Pico is groot. Aan het begin van de avond strijken we de zeilen en zoeken een mooie baai om ons anker uit te gooien. Misschien hebben we geluk en zien we hier nog een paar waterschildpadden voordat we onze kooi opzoeken voor een goede nachtrust.

Dag 8: Onze zeiltocht van vandaag gaat langs de zuidkant van Pico. Boven op de rotsen zul je de uitkijktorens van de walvisvaarders nog kunnen zien. Zodra ze een walvis zagen, gingen ze er per roeiboot op af. Op Pico prijkt ook de hoogste berg van Portugal: Montanha do Pico (2351 m). Je zult er de hele dag door prachtige foto’s van kunnen maken vanaf het schip. In de loop van de middag lopen we de haven van Horta aan, de geliefde pleisterplaats voor menig oceaanzeiler. Als afsluiting van de reis drinken we samen een drankje in het beroemde Peter Café Sport.

Zeilvakantie Azoren, Faial, Horta

Flaneren langs de boulevard in Horta

Dag 9: Ook vandaag starten we met een heerlijk ontbijt aan boord. Daarna is het tijd om je spullen te pakken. Als je het eiland Pico nog wilt bezoeken, kun je vandaag vanuit Horta de ferry nemen en de Montanha do Pico beklimmen of naar het walvisvaardersmuseum gaan. Maar ook het eiland Faial zelf is zeker de moeite waard om nog wat tijd door te brengen. Aan het eind van de ochtend neem je afscheid van de bemanning en het schip. De zeilreis zit erop, maar niemand zal je tegenhouden om nog een dag of wat van dit prachtig eiland te genieten.