Schoener of ketch

Baltic zeilschip zeilen kits getuigd

De Baltic was een schoener. Voor wie niet nautisch opgeleid is: bij een schoener is de achterste mast (de grote mast) hoger dan de voorste (de schoener mast). Een schoener is erg populair bij wie vooral snel wil varen, waarbij uiteraard ook de rompvorm, de hoeveelheid zeil en de wind een rol spelen.

De 3 zusterschepen van de Baltic die in Nederland gebouwd zijn, zijn stuk voor stuk ketch-getuigd. Bij een ketch (of kits in het Nederlands) is de achterste mast (de bezaan) lager dan de voorste (de grote mast). Een ketch vaart behoudender. Het schip gaat er iets minder snel vandoor. Groot voordeel: je hebt meer balans.

Dat schoenertuigage bracht ons indertijd heel even aan het twijfelen of we de Baltic wel moesten kopen, want wij zijn beiden erg fan van een ketch. We vinden het niet alleen mooier, maar ook beter passen bij de gebieden waar wij straks met het schip naartoe gaan.

Maar goed, de kogel ging door de kerk, de masten op de kant, en Olivier van Meer tekende ze exact na zodat SRF ze in staal zou kunnen namaken. Geregeld.

Leek het.

Want het idee van een ketch stak zo nu en dan toch de kop weer op. Zeker toen we een foto van het zusterschip Vesta zagen. “Toch wel erg mooi, als ketch,” vonden wij. Zouden we niet…

We maakten een printje van de tekeningen, poetsten de masten weg en tekenden er eigenhandig een ketch-tuigage op. “Dat gaat het worden”, zei Marijn. En zo is het. Net als de Vesta, de Holland en de Zeearend, is straks ook de Baltic een ketch.

Oslo: de Groene Hoofdstad van EuropaSail & Hike: wat kun je verwachten van de bergwandelingen?

Deel dit bericht