Oslo: de Groene Hoofdstad van Europa

Oslo Groene Hoofdstad SeaWind Adventures zeilen Noorwegen reizen Norway duurzaamheid

Al verscheidene keren reisden wij naar Noorwegen, meestal per zeilboot. Hoewel zeilen langs de fjordenkust prachtig is, bracht het ons nog nooit in de hoofdstad Oslo. Grote kans dat dat dit jaar wel gaat gebeuren. Want Oslo is uitgeroepen tot Europese Groene Hoofdstad van het jaar 2019. Een goede reden om een paar dagen in de stad te vertoeven.

Wat voor groens is er te doen?

In het kader van de uitverkiezing tot Europese Groene Hoofdstad organiseert Oslo het hele jaar door uiteenlopende evenementen. Je kunt eind augustus bijvoorbeeld naar Passion for Ocean, een gratis en voor iedereen toegankelijk festival dat je laat zien waarom je van de zee moet houden, hoe de zee werkt en wat je kunt doen om die te beschermen. Voor de echte waterrat (wij dus…), met zeilboten, duikers, kiteboards, eco-piraten, vissers, biologen, koks én innovators.

Het Nobel Peace Center presenteert een interactieve tentoonstelling over klimaat en milieu in de geest van Alfred Nobel. De tentoonstelling laat zien hoe bedrijvigheid, creativiteit, nieuwe manieren van denken en technologie kunnen worden gebruikt om een ​​duurzamere samenleving te creëren in Noorwegen en daarbuiten. Of ga naar de tentoonstelling “Gå FuTURe” waar groene mobiliteit en wandelen centraal staan. De makers willen je laten nadenken over hoe we de wereld zien op loopsnelheid en vanuit het gezichtspunt van de voetganger.

Maar er zijn meer groene en duurzame dingen te doen in deze stad en die ontdek je het beste… per fiets. Een ritje over de havenpromenade is bijvoorbeeld een aanrader. Deze 9 km lange, geasfalteerde fietsroute loopt helemaal langs de Oslofjord. Fiets je langs de fjord verder naar het westen, dan kom je uit bij het schiereiland Bygdøy. Hier vind je behalve cafés, musea (o.a. het Vikingschipmuseum) en strandjes, ook Bygdø kongsgård. Deze van oorsprong koninklijke boerderij is Oslo’s grootste biologische zuivel- en voedselproducent. Op zaterdag gaan de hekken en staldeuren open en kun je de koeien, schapen en pony’s bezoeken of rondstruinen in de biologische groentetuin.

Sustainable Destination

Al deze activiteiten en initiatieven zijn natuurlijk heel inspirerend voor de bewoners en bezoekers van de stad. Maar ze helpen Oslo ook om – op niet al te lange termijn – het felbegeerde label van Sustainable Destination te verkrijgen. Dit keurmerk is voor bestemmingen die zich inzetten om de negatieve impact van toerisme duurzaam tegen te gaan, met als doel om de lokale natuur, cultuur en omgeving in tact te houden of te herstellen. Oslo’s verkiezing tot Groene Hoofdstad van Europa is in elk geval al een forse stap in die goede richting.

Lees hier het hele artikel >

 

© 2019 Annet Achterkamp

Dit artikel schreef ik voor hetkanWEL, een website vol inspiratie voor een groener, eerlijker & leuker leven.

 

Bezoek van EvertSchoener of ketch

Deel dit bericht